Connect with us

Internasionál

Wartawan Al Jazeera mati ditembak di Tepi Barat

Published

on

Hatutan.com, (12 Mei 2022), JENIN-Wartawan veteran Al Jazeera, Shireen Abu Aqleh, ditembak mati oleh tentera Israel, Rabu malam (11/05/2022), ketika dia membuat liputan serbuan ke atas kem pelarian Jenin di Tepi Barat yang diduduki.

Wartawan mengawal jenazah jurnalis veteran Al Jazeera Shireen Abu Aqleh, yang ditembak mati oleh pasukan Israel saat meliput penggerebekan di kamp pengungsi Jenin di Tepi Barat pada 11 Mei 2022, di rumah sakit di Jenin. Foto/JAAFAR ASHTIYEH

Dikutip dari laman berita AFP bahwa Al Jazeera dan kementerian kesihatan Palestin mengesahkan kematian Shireen, 51 taun, seorang tokoh terkemuka dalam perkhidmatan berita Arab saluran itu.

Tentera Israel mengesahkan bahawa ia telah menjalankan operasi awal semalam di kem pelarian Jenin, kubu kuat kumpulan bersenjata Palestin di utara Tepi Barat.

Ia menambah bahawa terdapat berbalas tembakan antara suspek dan pasukan keselamatan dan ia sedang menyiasat sama ada ‘wartawan cedera, mungkin oleh tembakan Palestin’.

Ketegangan meningkat sejak beberapa bulan kebelakangan ini apabila Israel bergelut dengan gelombang serangan yang mengorbankan sekurang-kurangnya 18 orang sejak 22 Maret 2022, termasuk seorang pegawai polis Arab-Israel dan dua warga Ukraine.

Tentera Israel telah menyalahkan penduduk Jenin berhubung beberapa serangan dan telah meningkatkan operasi di kawasan itu dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Seramai 30 rakyat Palestin dan tiga warga Arab Israel telah terkorban dalam tempoh yang sama, menurut pengiraan AFP, antaranya pelaku serangan dan mereka yang dibunuh oleh pasukan keselamatan Israel dalam operasi Tebing Barat.

Qatar kecam pembunuhan wartawan Al Jazeera di Tepi Barat

Wartawan veteran Al Jazeera, Shireen Abu Aqleh. Foto/EPA

Kementerian Luar Qatar mengecam pembunuhan wartawan veteran Al Jazeera oleh tentera Israel di Tepi Barat.

Wartawan Al Jazeera, Shireen Abu Akleh (51 tahun), ditembak mati di bandar Jenin. Seorang lagi wartawan, Ali Al-Samoudi, ditembak di belakang, menurut Kementerian Kesehatan Palestin.

“Penceroboh Israel membunuh wartawan Al Jazeera, Shireen Abu Akleh dengan menembaknya di muka ketika beliau memakai jaket media dan topi keledar,” ciap Pembantu Menteri Luar Negeri, Lolwah Alkhater di Tweeter.

Alkhater menegaskan bahawa wartawan Akleh sedang membuat liputan serangan Israel ke atas kem pelarian Jenin apabila wartawan wanita itu dibunuh.

“Keganasan yang didokong negara Israel ini mesti dihentikan, sokongan tanpa syarat kepada Israel mesti ditamatkan,” tambahnya.

Sumber: AFP/ Agensi Anadolu.

Kontinua Le'e
Hakarak Hato'o Komentariu?

Husik Hela Komentariu

Your email address will not be published.

Internasionál

IFJ Preokupa ho Violénsia Kontra Jornalista iha Mianmar

Published

on

Hatutan.com (01 Juñu 2022), Díli—Afiliada IFJ, AJI Sindikasi, CJA, TPLU, NUJP no NUJM espressa sira nia preokupasaun liga ho númeru ass hosi índise violénsia kontra jornalista no sivíl sira durante rejime junta militár iha podér Mianmar.

(more…)

Kontinua Le'e

Internasionál

Kongresu IFJ Toka Makás Kona-bá Krime Kontra Jornalista

Published

on

Hatutan.com (31 Maiu 2022), Díli—Kongresu Federasaun Internasional Jornalista (IFJ sígla Inglés) realiza iha Muscat, Oman, hahú ona iha 31 fulan-Maiu no sei remata iha loron 03 fulan-Juñu tinan 2022.

(more…)

Kontinua Le'e

Internasionál

25 Orang Tewas di India, Diduga Imbas Cuaca ‘Neraka’

Published

on

Hatutan.com, (04 Mei 2022), Dili– Setidaknya 25 warga di negara bagian Maharashtra, India, tewas sejak akhir Maret lalu, diduga imbas cuaca “neraka” yang mencapai 40 hingga 45 derajat Celsius.

(more…)

Kontinua Le'e

Trending